Trompetblad (Sarracenia) - hybrider..

At så planter er plads- og tidskrævende, men det er først og fremmest meget tilfredsstillende og sjovt. Jeg laver på ingen måder planter i verdensklasse, men mindre kan gøre det, og har man tid og lyst, skal man kaste sig ud i det. Slægten Sarracenia har virkeligt mange muligheder, hvad angår potentielle nye former og farver, idet alle arter kan krydses, og alle krydsninger kan krydses. Man kan fortsætte uendeligt.


Jeg selv går efter planter, som ikke lige følger nyeste mode inden for området, og så må de gerne kunne dyrkes på friland i Danmark. Ikke bare overleve, men trives. Jeg dyrker også hybrider, der skal dyrkes i drivhuset, men der inde er pladsen jo begrænset. Uanset hvor store drivhuse man får...


I det følgende kan man se nogle af de planter, jeg arbejder med.

Komplicerede hybrider.

Mange hybrider mellem trompetblade, er ret komplicerede og involverer mange arter. Planten på billederne har kun tre arter i sin genetik, men flere kloner af den samme art. Frøene købte jeg for nogle år siden, så den stammer ikke fra mine egne planter. Det korrekte navn for den er Sarracenia x ((S. purpurea heterophylla x S. flava rubricorpora ´Claret´) x (S. oreophila x S. flava rubricorpora)). 


Og hvad kan vi så sige om plantens egenskaber ud fra navnene?


S. purpurea heterophylla = Der står heterophylla, så vi må gå ud fra, at det er den nordlige underart S. purpurea purpurea i sin grønne form, der er anvendt, da den sydlige S. purpurea venosa i sin grønne form hedder pallidiflora. Dvs denne del af genetikken giver gener for frosttolerance, og evnen til at tåle en kortere vækstsæson ude, frem for i drivhus. Godt gemt er også generne for at producere anthocyanin fri planter, der er et recessivt gen, så krydser man planten på billedet, evt i kombination med andre anthocyanin fri planter, kan der måske komme interessante grønne planter ud af det. I alle fald en procentdel af afkommet.


S. flava rubricorpora. Her er anvendt både den flotte navngivne selektion ´Claret´, der nærmest ligner en mellemting mellem varianterne rubricorpora og ornata, samt en ikke nærmere defineret klon, der formentlig er udvalgt, fordi den er flot rød. Vi må satse på, at de begge bidrager med flotte røde farver og kraftigt markerede årer. S. flava rubricorpora overlever på friland, men bliver klart flottest i drivhuset.


S. oreophila er den sidste art involveret i hybriden. Der står ikke hvilken klon, der er anvendt, så vi må gå ud fra de generelle egenskaber for arten. S. oreophila kan bidrage med at gøre planten kompakt og meget hårdfør, samt evnen til at tåle en kortere vækstsæson ude.


Den samlede vurdering af hybriden er, at den formentlig er meget frosttolerant, muligvis egner sig til dyrkning på friland, samt at den har arvelighed for kraftig rød farve, og måske endda anthocyanin fri planter.


Når jeg får nok materiale, skal den afprøves på friland.
Sarracenia x ((leucophylla x Sarracenia x ‘Diane Whittaker’) x S. x ´Rudolph II´.))

Smuk Trompetblad, med blade, der skifter farve alt efter hvor gamle de er. Nem og trives godt i drivhus. Genetikken siger drivhusplante.
Sarracenia ((flava atropurpurea) x oreophila) x purpurea purpurea))

Smukke udendørsplanter med kraftig vækst. De er stadigt under afprøvning, men jeg forventer mig en del. Jeg har mange kloner fra denne krydsning, og der er stor variation blandt afkommet. De bedste vil blive dyrket videre, og kommer til salg på et tidspunkt.
Sarracenia cv. ´Black-lip Frog´.

Særpræget kompliceret hybrid mellem ((S. purpurea venosa x (S. purpurea x leucophylla) x (S. purpurea x leucophylla)x S. minor okefenokeensis)). Den er langsomt voksende, og trives godt i mit drivhus, hvor jeg dyrker den ret vådt. Genetikken siger drivhus, både S. leucophylla og minor okefenokeensis generne trækker den voldsomt mod sommervarme.
Sarracenia flava hybrid.

Fra en af mine frilands S. flava typer. Smukke slanke blade. God hårdførhed.
S. flava hybrid.

Særprægede, skeformede blade. Meget hårdfør og trives godt i frilandskultur.
Sarracenia x areolata. "Greyzone Playground".

Primærhybrid mellem Sarracenia alata og S. leucophylla. Trives godt på friland. Jeg såede den i slutningen af nullerne, og den har stået ude lige siden. Dvs. at den har oplevet at være under minus 20C.


Pudsigt nok tåler ingen af forældrearterne frilandskultur. 

Flere Sarracenia x catesbaei.

En ny kombination af arterne S. flava og S. purpurea purpurea. Super hårdføre planter, der skal selekteres i de kommende år. 
Hvor røde kan Sarracenia purpurea blive?

Disse S. purpurea er selekteret efter den røde farve. Det er stadigt ungplanter. Billede to og tre er en S. x catesbaei, men med en meget lille procentdel S. flava gener.
Sarracenia cv. "Raven´s Autumn Leaves".

En af mine personlige favoritter. Bladene er skinnende blanke, og skifter farve i løbet af sæsonen. Meget hårdfør!
S. x catesbaei.

Kraftig voksende, sund plante. Om vinteren bliver bladene næsten lilla. Næsten stedsegrøn.
Kompliceret hybrid (igen).

Denne, lidt groteske plante, er en af mine personlige favoritter. Dens genetik er Sarracenia (((purpurea × psittacina) × ((purpurea × flava) × purpurea)x minor okefenokeensis) x purpurea purpurea. 60 - 70 cm høj. Jeg dyrker den i drivhus.


Jeg har ikke selv sået den, men jeg skal love for, at jeg har brugt den til krydsninger! Fremtiden bliver lys :) 


Langsomt voksende rhizom, så selv om jeg har dyrket den i nogle år, er det ikke en, jeg har på vej til salgslisten. Evt overskud vil først blive testet i et af mosebedene.
Sarracenia cv. Raven´s Parrot".

´Raven´s Parrot`er en af mine egne selektioner. Det er en primærhybrid mellem S. oreophila og S. alata. Der findes ingen navngivne hybrider med S. oreophila.


Den trives godt på friland, og her bliver den efter min mening flottest. De første blade kommer først i juni, men den udvikler sig hurtigt til en flot plante.


Jeg har haft den på friland siden slutningen af nullerne. I perioden har der været under minus 20C.