Drosera capensis, eller Kap-Soldug, er nok den mest almindelige soldug i dyrkning på verdensplan. Det er også en af de få arter, som man kan købe i almindelig handel i Danmark. Oftest er det den samme form, der udbydes, og den er nem at arbejde med. Den kan endda lykkes i dyrkning i vindueskarm, så længe den placeres lyst og kun vandes med regnvand.
Men som art er den stærkt variabel. Den findes i mange farver og i alt fra kæmpe til dværg. De mindste former jeg dyrker, er syv cm i diameter, og de største er næsten 40 cm.
I naturen har den et meget stort udbredelsesområde. Den findes kun i Sydafrika, men er udbredt fra Port Elizabeth i øst til Cape Town i vest og nordpå til Gifberg. I nogle områder oplever den frost og sne om vinteren, og i andre vokser den året rundt.
Lige så almindelig den er i dyrkning, lige så fragmenteret er den i naturen, og de enkelte populationer findes ofte i et meget begrændset område.
Nogle former visner naturligt ned om om vinteren, mens andre forsøger sig med at vokse videre, selv ved en temperatur lige over frysepunktet.
Jeg overvintre alle mine planter i mit kølige overvintringsrum. 0 - 7C. I det tidlige forår kommer de i drivhus
og midt sommer kommer de fleste udenfor. I efteråret igen drivhus og derefter ind.
"Hercules" lever op til sit navn, men er ikke en rigtig capensis. Det er en krydsning mellem den anthocyaninfri form af Drosera capensis og en Drosera aliciae. Den er stor, smuk og nem at have med at gøre. Jeg vil se, hvor stor jeg kan få den. Den er fertil, men afkommet er ikke helt identisk med den oprindelige plante. Min er klonformeret fra den oprindelige plante, så jeg er en glad mand :)