Kap-Soldug - Drosera capensis.

Mere end almindelig...

Drosera capensis, eller Kap-Soldug, er nok den mest almindelige soldug i dyrkning på verdensplan. Det er også en af de få arter, som man kan købe i almindelig handel i Danmark. Oftest er det den samme form, der udbydes, og den er nem at arbejde med. Den kan endda lykkes i dyrkning i vindueskarm, så længe den placeres lyst og kun vandes med regnvand.


Men som art er den stærkt variabel. Den findes i mange farver og i alt fra kæmpe til dværg. De mindste former jeg dyrker, er syv cm i diameter, og de største er næsten 40 cm.


I naturen har den et meget stort udbredelsesområde. Den findes kun i Sydafrika, men er udbredt fra Port Elizabeth i øst til Cape Town i vest og nordpå til Gifberg. I nogle områder oplever den frost og sne om vinteren, og i andre vokser den året rundt.


Lige så almindelig den er i dyrkning, lige så fragmenteret er den i naturen, og de enkelte populationer findes ofte i et meget begrændset område.


Nogle former visner naturligt ned om om vinteren, mens andre forsøger sig med at vokse videre, selv ved en temperatur lige over frysepunktet.


Jeg overvintre alle mine planter i mit kølige overvintringsrum. 0 - 7C. I det tidlige forår kommer de i drivhus

og midt sommer kommer de fleste udenfor. I efteråret igen drivhus og derefter ind.
Kap-Soldug har et omfattende rodsystem, og selv om man kan tvinge dem til at stå i ret små potter, vil de gerne have meget plads om fødderne. De kan vokse i ugødet sphagnum af god kvalitet, evt blandet med sand, perlite eller småsten. Nogle danner en kort stamme. 
Botrivier.

Botrivier ligger i Overberg regionen i den vestlige Kapprovins. En smuk lokalitetsplante, med klare farver. Nem.
De Kom.

En smuk, rød form oprindeligt indkøbt som frø hos Triffid Nurseries i UK. 

Relativt langsomt voksende.
Franschhoek, W. Cape, South Africa

En af de større former. Husk store potter til det omfangsrige rodsystem. Planten på billedet er på alder med de røde planter, man kan se på De Kom billederne.
Gifberg.

En af de nordligste forekomster af arten. Røde planter med meget smukke blomster.
Vogelgat.

Vogelgat, ikke langt fra Hermanus i den vestlige Kapprovins. Her bliver Drosera capensis kæmpe store. Planten på billedet vokser i en gammel rosenpotte, som man handler David Austin roser i.
Et billede fra siden, hvor man kan se hvor stor planten er.


Billede to viser planten på vej til sit vinterkvater i starten af november måned. Læg mærke til, at den frivilligt har smidt bladene for at gøre sig klar til vinter, samt at dens rødder er på vej ud af bunden af potten.
Hercules.

"Hercules" lever op til sit navn, men er ikke en rigtig capensis. Det er en krydsning mellem den anthocyaninfri form af Drosera capensis og en Drosera aliciae. Den er stor, smuk og nem at have med at gøre. Jeg vil se, hvor stor jeg kan få den. Den er fertil, men afkommet er ikke helt identisk med den oprindelige plante. Min er klonformeret fra den oprindelige plante, så jeg er en glad mand :)