Soldug (Drosera spp.) fra Afrika.

Introduktion.

Der er cirka 38 arter af soldug i Afrika, med den største koncentration af arter i den sydlige del. 

Oftest er det ret nemme planter, og det er blandt de sydafrikanske soldug, at vi finder nogle af de mest almindeligt dyrkede soldug overhoved. Fx Drosera capensis, D. venusta, D. aliciae etc.


Drosera capensis har sin egen side her på lundmosen.dk.


Som udgangspunkt skal alle dyrkes frostfrit, men er ret tolerante over for store temperatur udsving.

De afrikanske arter kan inddeles i sommer- og vintervoksende arter, samt arter, der vokser året rundt, hvis betingelserne er til det. 




Drosera affinis.

Smuk soldug med udbredelse i den tropiske del af det centrale Afrika. Min stamme er fra Namibia.


Den er let dyrkelig, og trives godt i et varmt drivhus sommeren over. Jeg dyrker den som en sommervoksende art, men under gode vinterbetingelser, kan den sikkert vokse året rundt. Den tåler ikke frost, men er ret tolerant over for kølighed om vinteren. Mine overvintre ved 4 - 15C under kunstlys. 


Den trives i en standard kompost, der enten kan bestå af rent, ugødet sphagnum eller opblandet med perlite. Den vil gerne have det vådt, når det er varmt.




Drosera capensis.

Denne har sin egen side. Tryk på billedet.




Drosera collinsiae.

Drosera collinsiae er en højlandsart fra den østlige del af Sydafrika, hvor der er sommerregn og kølige vintre. 

Dyrkning under danske forhold er relativt nemt, og arten trives ude sommeren over, så længe der ikke er frost. Jeg overvintre den frostfrit under kunstlys. 0 til 7C.


I ydersæsonen står den i drivhus, og her oplever den ind i mellem, at temperaturen kortvarigt kommer under frysepunktet, uden at dette er et problem for planten. Der findes sikkert former, der tåler adskillige frostgrader.




Drosera cuneifolia.

Udbredt i området omkring Taffelbjerget (Table Mountains) i den vestlige Kapprovins.


I naturen vokser de primært om vinteren, men dyrker man dem ikke for varmt, kan de vokser om sommeren under danske forhold. Fx udendørs dyrkning i den frostfrie sommerperiode.


Jeg har mine planter i dybe potter, hvor der er god plads til de omfangsrige rødder.


Overvintring under kunstlys ved 0 - 7C.




Drosera natalensis. 

Drosera natalensis har et stort udbredelsesområde i den sydlige del af Afrika og på Madagaskar. Planterne på billedet stammer fra Chimanimani bjergene i Zimbabwe. Det er letdyrkelige planter, med smukke blomster. Dyrkes som D. nidiformis.




Drosera nidiformis.

Udbredt langs østkysten af Sydafrika. Her gror den under ret våde betingelser og uden at opleve frost.


Den dyrkes nemt ude om sommeren eller i drivhus. Husk den ikke må få frost.


Om vinteren visner den næsten ned, og mine planter står under kunstlys ved 0-7C. 




Drosera regia.

Konge-Soldug. En meget stor soldug, der ikke er særligt beslægtet med de andre arter i slægten. Mine planter på billederne er småplanter i sammenligning med, hvad den kan ende med at udvikle sig til.


Den findes i et område, der hedder Bainskloof i Sydafrika. Her vokser den i områder hvor køligt vand løber omkring dens rødder, lidt lige som Darlingtonia californica.

Om vinteren kan der blive koldt, og planterne kan sagtens danne en vinterknop, der tåler moderat frost.


På billede fire ses de første forårsblade spire frem fra en vinterknop.


I naturen eksisterer der en håndfuld mindre populationer. I hobbyen taler man mest om en højlands og en lavlandspopulation. Højlands populationen skulle være uddød i naturen, men findes i hobbyen, blandt andet her på Lundmosegård.. 


Arten er stærkt truet, bla pga tilgroning af eksotiske plantearter og mangel på naturlige brande i området, der ellers er med til at holde den omkring voksende beplantning nede, og sikre lys til solduggen.


Mine planter står koldt om vinteren uden meget lys, og ellers i drivhus i ydersæsonen og ude i den frostfrie periode.




Drosera rubrifolia.

Denne smukke art er fundet i området omkring Ceres i den vestlige Kapprovins, i et område hvor der er vådt året rundt.


Efter nogle år hvor man ikke har kunne genfinde den i naturen, er arten netop fundet på en række nye lokaliteter.


Den dyrkes lige som de foregående. I drivhus i ydersæsonen, ude i de frostfrie måneder og under kunstlys ved 0 - 7C vinteren over.



 

Drosera slackii.

En relativt stor art med rosetter op til 7 cm. Den vokser i naturen i et ret lille område i den vestlige Kapprovins. Her trives den under ret våde betingelser. Blomsterne er fantastiske, og plantens blade det samme. Den bliver hurtig en planteversion af et kæledyr.


Der findes flere former i dyrkning, og de varierer først og fremmest i størrelse, og om i hvor røde de kan blive under god belysning. De er alle ret nemme at dyrke, og trives under de forhold som også D. rubrifolia dyrkes under.




Drosera venusta.

En ret nem soldug, der har sin naturlige udbredelse langs sydkysten i Sydafrika, både i områder med vinter- og sommerregn. 


I dyrkning vokser den året rundt, uanset om det er højsommer, eller om der er 4C under kunstlys. Den vokser ret hurtigt og danner store tuer, der dog kan være overraskende udsatte for svampeangreb, hvis ikke der er god luftcirkulation.




Drosera venusta alba.

En anthocyanin form af Drosera venusta. Lige så nem som den røde form.