De tre søstre (Drosera)

Soldug i regnskov.

Ganske få soldug er udbredte i et skyggefuldt regnskovsmiljø. De vokser for det meste, hvor solen kan bage ned hele dagen. I den australske Queensland provins findes der dog en gruppe af soldug, der er tilpasset et fugtigt skovmiljø,  med den skygge store træer giver. På Engelsk kaldes de for "The Three Sisters eller "Queensland Sisters", da de er nært beslægtede og ikke ligner andre soldug.


De  tilhører samme gruppe af soldug, nemlig den sektion, der hedder Prolifera


De kan ikke dyrkes helt på samme måde, men generelt vil de gerne have en høj luftfugtighed og moderate temperaturer. De fungerer alle tre i et terrarium, men stiller lidt forskellige vækstkrav.
Drosera adelae.

Drosera adelae er klart den nemmeste plante at dyrke fra gruppen, og den fungerer også uden for et terrarium. Derfor er det også den art, der er nemmest at få fat i.


Den er udbredt i naturen lang foden af bjerge i det nordlige Queensland. Her vokser den langs vandløb, både i skygge og i fuld sol. Planter, der får meget sol, bliver stressede, og viser det ved at blive røde.


Den breder sig ved at danne småplanter langs dens rødder. Ligeledes kan der produceres nye planter fra blomsterstænglerne, så man kan hurtigt få mange. 


Der findes flere former i dyrkning, der udmærker sig ved at have forskellige variationer af lange og korte blade, brede som smalle. Mine planter stammer fra en lokalitet, der hedder Bichops Peak. 


Tåler 4 til 30C, men vokser godt ved stuetemperatur.
Drosera prolifera.

Drosera prolifera findes i et mindre område ved Thornton Peak i Queensland, hvor den lever meget fugtig i mos, levermos og under bregner. Her danner den tætte bestande ved hjælp af udløbere. Disse starter som en blomsterstængel, der efter endt blomstring lægger sig ned og producerer nye planter. Lidt lige som med jordbær.


Den skal dyrkes i et terrarium, der ikke behøver at være specielt velbelyst. Den vil gerne have et stabilt miljø med høj luftfugtighed og en temperatur, der svinger mellem (14C)16 - 25C. Ændre man på dens miljø, kvitterer den ofte med at visne, men kommer hurtigt tilbage. 
Drosera schizandra.

Drosera schizandra er klassens smertensbarn. Glem alt om hvad du ved om soldug, og prøv forfra. Arten vokser i et mindre område på Mount Bartle Frere i Queensland, Australien.


Den vokser i et skyggefuld regnskovsmiljø, og kræver ret specifikke forhold. Der er ikke meget råderum at arbejde med, og den fungerer da også udelukkende i et fugtigt terrarium uden ret meget lys, temperatur mellem 14 og 24C. Den tåler kortvarigt lavere og højere, men trives ikke ved, at man eksperimenterer.


Når den trives kan den blive på størrelse med en stor hånd. Den spreder sig ved udløbere, der danne bestande af genetisk ens planter. Drosera cv ´Andromeda´

Drosera cv. Ándromeda´er en menneskeskabt krydsning mellem arterne D. schizandra og D. prolifera. Den kan undertiden være forholdsvis nem at arbejde med, men kan pludseligt visne ned. Den skal have et miljø stort set som forældrearterne, men tåler lidt mere lys. Den kan være meget smuk, men kan også ligne halvvissent salat.


Der findes en række kloner idet alle frøplanterne fra den oprindelige krydsning har fået et nummer. Planten på billederne her er klon nr. 1.